Danskerne er for alvor begyndt at tage bekæmpelse af madspild alvorligt. Det gælder ikke mindst i Holstebro Kommune, hvor 18 butikker nu sælger lykkeposer med overskudsvarer via madspildsappen Too Good To Go. Ny Golden Palace fører indtil videre det uofficielle Holstebro-mesterskab i madspildsredning med næsten 9.000 reddede måltider.

For nylig konkluderede en klimarapport fra FN’s klimapanel, at mellem 25 og 30 procent af alle verdens fødevarer går tabt, hvilket gør madspild til et enormt miljøproblem. 

Heldigvis har danskerne fået øjnene op for problemet og er i høj grad er begyndt at handle på det. Det viser en anden klimarapport fra Ipsos Danmark, som konkluderer, at hele 88% af danskerne fokuserer på at minimere deres madspild, og at 34% har hentet madspildsapps som Too Good To Go.

Vi kan ikke vise dette galleriTendensen bemærkes også i Holstebro Kommune, hvor borgerne og de medvirkende butikker sammen har reddet over 40.000 måltider fra at gå til spilde via Too Good To Go-appen.

I dag sælger 18 butikker i Holstebro Kommune lykkeposer med overskudsvarer via Too Good To Go. Ud af dem har følgende tre butikker indtil videre reddet flest måltider: 

  1. Ny Golden Palace har reddet 9.092 måltider
  2. Galsgaard Bageri har reddet 7.042 måltider
  3. Kvickly har reddet 6.392 måltider     

Ting Wang, som ejer Ny Golden Palace, er glad for at have fundet en løsning, der både kommer kunderne og klimaet til gode:

Vi sluttede os til Too Good To Go helt fra starten af og havde inden da overvejet, om vi selv kunne iværksætte noget lignende. Vi er en buffetrestaurant og har rigtigt meget mad til overs ved lukketid, fordi der skal være et bredt udvalg til alle – også dem, der kommer sidst. Nu kan vi tilbyde det, der er tilovers via Too Good To Go, hvilket både er godt for miljøet og giver glade kunder. For eksempel kommer der mange studerende via Too Good To Go, som normalt ikke ville have råd til at spise her så tit. På den måde kommer ordningen alle til gode,” fortæller Ting Wang.

Også bagerier og supermarkeder er i høj kurs i Holstebro Kommune. Ejer af Galsgaard Bageri, René Galsgaard, fortæller, at han indtil nu kun har haft positive erfaringer med at bekæmpe madspild via Too Good To Go.

“Vi valgte at være med i Too Good To Go, fordi vi smed rigtigt mange produkter ud ved lukketid. Beslutningen udsprang derfor både af et ønske om at få rentabiliteten lidt op og at gøre noget godt for miljøet. Vores største bekymring var, om salget af lykkeposer med overskudsbrød ville gå ud over omsætningen, men det har ikke været tilfældet. Faktisk har der ingen negative konsekvenser været. Tværtimod. Vi får en økonomisk håndsrækning og styrker det grønne image, kunderne får en god deal, og maden går ikke til spilde”.

René Galsgaard mener, at en stor del af bageriets Too Good To Go-succes skyldes, at de er gode til at variere lykkeposerne ud fra det, der er tilbage ved lukketid. Der bliver både tænkt gulerodsboller ind til børnenes madpakker og flûtes til aftensmaden. Så man risikerer ikke at komme hjem med fem franskbrød, man ikke får spist.

Too Good To Go’s landechef, Heidi Boye, er fuld af beundring for den indsats, både borgerne og de erhvervsdrivende i Holstebro Kommune har ydet i kampen mod madspild:

“40.000 reddede måltider i en kommune af Holstebros størrelse er virkelig godt gået. Stort tillykke til butikkerne, restauranterne og borgerne i Holstebro og omegn for at have ydet en kæmpe indsats for at reducere byens madspild. Et særligt stort tillykke skal der selvfølgelig lyde til Ny Golden Palace, Galsgaard Bageri og Kvickly for at gå foran som gode eksempler”. 

Overskudsvarer kan f.eks. være varer, som er i overskud ved lukketid, som nærmer sig udløbsdatoen, som har beskadiget etiket eller som af anden årsag ikke kan sælges. I Holstebro Kommune kan man finde lykkeposer med bl.a. brød, frugt og grønt, buffetmad og sushi. Overskudsvarerne bliver solgt til reduceret pris i den gratis Too Good To Go’-app. Butikkerne vælger selv, hvor mange lykkeposer de sætter til salg fra dag til dag. 

 

Følgende butikker i Holstebro Kommune er med i Too Good To Go:

 

Cafe Alfa, Holstebro

Dagens Anledning, Holstebro

Dagli’Brugsen, Mejdal

Dagli’Brugsen, Vemb

Dalle Valle, Holstebro

Fuzhou Restaurant, Holstebro

Galsgaard Bageri, Holstebro

Holstebro Frugtlager, Holstebro

Kvickly, Holstebro

LIDL, Holstebro

Ny Golden Palace, Holstebro

Nørregades Køkken, Vinderup

Q8, Herningvej, Holstebro

Q8, Struervej, Holstebro

SPAR, Borbjerg

SPAR, Holstebro

SushiMania, Holstebro

Yan Running Sushi, Holstebro

Om Too Good To Go

Madspildsappen Too Good To Go blev lanceret i 2016, og de nu over 15 mio. brugere har siden da reddet mere end 21 mio. måltider, hvilket svarer til over 54.000 ton sparet CO2. Appen har dermed gjort en væsentlig forskel i kampen mod madspild i de 12 lande, hvor appen er aktiv: Danmark, Norge, Tyskland, England, Frankrig, Belgien, Holland, Schweiz, Spanien, Italien, Polen og Østrig.

 

Læs mere om Too Good To Go her

Del på de sociale medier