Mens iranerne tidligere i februar var begejstrede for Odin Teatrets turnéophold med bl.a. den nye forestilling ”Træet” på programmet, var amerikanerne anderledes ugæstfrie. De nægtede simpelthen repræsentanter fra Odin Teatret indrejse i USA.

Historien er den, at Odin Teatret efter den succesfulde turné i Iran skulle rejse til USA. Julia Varley var inviteret til at opføre The Flying Carpet og samtidig modtage en pris på den internationale teaterfestival Cassandra i Miami. Eugenio Barba var inviteret med som æresgæst og skulle holde et foredrag. Desuden skulle filmen om Holstebro Festuge – ”Landet hvor træerne flyver” – vises.

Til festivalarrangørernes store fortvivlelse nægtede de amerikanske myndigheder imidlertid – på grund af Odin Teatrets turné til Iran – at udstede den såkaldte ESTA-tilladelse. Tilladelsen er normalt ren rutine og fritager borgere i en række EU-lande for visumpligt.

Og da der ikke længere var tid til at søge om et almindeligt visum, som tager op til seks måneder, måtte Odin Teatret meddele arrangørerne, at man desværre ikke kunne være til stede.

Læs om Odin Teatrets succes i Iran og oplevelsen med de amerikanske myndigheder her