Næsten 100 børn og voksne i Holstebro Kommune har doneret eller udlånt legetøj, som frem til december kan opleves i Holstebro Museums nye særudstilling, LEG. Her får gæsterne en unik mulighed for at opleve og afprøve legetøj, der stammer helt tilbage fra 1890’erne og frem til nu. Det hele foregår i et magisk univers, der emmer af fantasi, magi og eventyr.

– “Interessen har været stor, og der er kommet mere legetøj, end vi turde håbe på. Vi er blevet overraskede over, hvad folk har gemt, og hvilke historier der hører til. Samtidig har folk været så søde til at donere legetøj, som børn og andre gæster må lege med, når de besøger udstillingen”, siger museumsinspektør Sara Hai Abildtrup.

Lokal kunstner står bag LEG
Selve udstillingen er designet af freelance-kunstner og historiker, Cecilie Knop Lund, der stammer fra Sevel. Hun laver legende og involverende udstillinger, hvor hun blander kunst og museum sammen.

I fire måneder har hun derfor boet på sit gamle teenageværelse ved sin far, mens hun har haft sin daglige gang på museet i Holstebro. Her har hun tegnet, klistret, malet og hamret sig igennem processen, indtil LEG stod klar.

– “Det har været så spændende at sætte en udstilling sammen på hjemmebane. LEG er særlig, fordi den er banket op for ret få midler. Det har skubbet udstillingen i en mere bæredygtighed retning, hvor jeg genbruger materialer og er meget afhængig af alt det legetøj, som folk i Holstebro og omegn har doneret”, fortæller Cecilie Knop Lund.

Leg med næsten alt
Ofte er museumsudstillinger fyldt med genstande, der skal opleves på afstand bag glas eller afspærring. Med LEG åbner sig en verden, hvor du må røre ved næsten alt. Nogle steder må gæsterne også tegne på væggene, bygge hule, klæde sig ud og lege med det udstillede legetøj, da formålet er at opfordre til leg – på tværs af generationer.

Holstebro Museum råder i øvrigt over en unik samling af bliklegetøj, der er skænket af arkitekt Hans Dissing. Samlingen rummer mere end 1.500 stykker legetøj fra skibe, fly og robotter til tog og biler, hvor de ældste er fra 1890’erne. I LEG er rumraketterne og robotterne udvalgt som en stor del af særudstillingen.

Alle, der har doneret og udlånt legetøj, er den 19. juni 2023 kl. 15.00 inviteret til åbningen af LEG. Her deltager også repræsentanter fra museumsforeningen, bestyrelsen og Holstebro Kommune.
På Holstebro Museum kan børn og unge under 26 år altid komme gratis ind.

Kilde

 

Foto: ABW