FORSIKRING: Sidste år rykkede Danske Beredskaber ud til 82 brande i Region Sjælland, der var startet med en ukrudtsbrænder. Et tal, der snildt kan blive mindre, hvis de ukrudtsbekæmpende haveejere følger en række simple råd, lyder det fra GF Forsikring.
Link
Et tveægget sværd: Ukrudtsbrænderen er både effektiv og særdeles brandfarlig6.8.2021 06:00:00 | GF Forsikring Link
FORSIKRING: Sidste år rykkede Danske Beredskaber ud til 82 brande i Region Sjælland, der var startet med en ukrudtsbrænder. Et tal, der snildt kan blive mindre, hvis de ukrudtsbekæmpende haveejere følger en række simple råd, lyder det fra GF Forsikring.
Link
BRANDFARLIGT HAVEREDSKAB: Ukrudtsbrænderen er mange vestsjællandske haveejeres foretrukne våben i kampen mod padderokke, kvikgræs og andre ubudne spirer. Men det er altafgørende at være forsigtig, lyder det fra GF Forsikring, der kommer med en række råd til sikker ukrudtsbrænding. (Foto: Stock, GF-arkiv)
Mens vestsjællænderne har holdt sommerferie, har ukrudtet ivrigt indtaget fliser, skærver og perlegrus i de vestsjællandske haver. Derfor går mange haveejere i de kommende uger i krig mod de genstridige spirer med deres foretrukne våben – nemlig ukrudtsbrænderen.
Men ukrudtsbrænderen er et tveægget sværd, som i mange tilfælde kan risikere at dræbe mere end bare de ubudne spirer. For det er ganske vist – en lille gnist kan hurtigt brænde et haveskur ned. Eller endnu værre – hele huset.
Det kan hurtigt gå galt – Hvert år får vi en del henvendelser fra medlemmer, der har været lidt for ivrige med deres ukrudtsbrænder og er kommet til at brænde alt lige fra hække og havemøbler til carporte og tilbygninger ned, fortæller Martin Rundager, der er skadechef i GF Forsikring, som blandt andet har kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk, og fortsætter:
– Mange haveejere tænker nemlig ikke over, at en ukrudtsbrænder i virkeligheden er en kæmpestor lighter, som man går og vifter med i haven. Flammen kan snildt blive flere hundrede grader varm, og selve brænderen tager lang tid om at køle ned. Derfor kan det hurtigt gå galt, hvis man brænder ukrudt af lidt for tæt på bygninger og buske eller ikke lige får tjekket, at gløderne er helt væk, inden man forlader haven. Og sådan en glød kan altså gøre stor skade, hvis den får lov til at ligge og ulme.
82 udrykninger i Region Sjælland I 2020 måtte Danske Beredskaber da også rykke ud til intet mindre end 82 brande i Region Sjælland, der var startet med en ukrudtsbrænder. Alene i Slagelse var der 10 ukrudtskrigere, der havde været lidt for flittige med brænderen og måtte have hjælp af brandvæsnet. Dertil kommer alle de mindre brande, som haveejerne selv har nået at slukke, inden det blev nødvendigt at kontakte brandvæsnet.
– Hvis man vil undgå farlige situationer med ukrudtsbrænderen, kan man følge en række simple råd. Først og fremmest må det ikke være for tørt eller blæsende, når man brænder af. Dernæst kan man med fordel vælge dagen efter en regnvejrsdag til at få bugt med ukrudtet og desuden have en ordentlig spand vand og haveslangen klar, hvis det skulle blive nødvendigt at slukke gløder eller småflammer, siger skadechefen fra GF Forsikring.
Hvis det går galt med ukrudtsbrænderen, er det husforsikringen, der dækker skader på hus og have, mens indboforsikringen dækker, hvis der kommer brandskader på eksempelvis havemøbler.
Som haveejer og ukrudtskriger skal man dog være opmærksom på, at forsikringsselskabet faktisk kan nedsætte erstatningen, hvis de vurderer, at man har handlet groft uagtsomt i sin brug af ukrudtsbrænderen. Det kan for eksempel være, at man har brugt ukrudtsbrænderen i tørkeperioder uden at vande først, eller hvis man lægger brænderen fra sig i en bunke visne blade.
*** Faktaboks ***
7 gode råd til sikker ukrudtsbrænding
1. Lad ukrudtsbrænderen blive i haveskuret i blæsevejr og tørre perioder. 2. Brænd kun ukrudtet, når det er fugtigt. Du kan eventuelt vande det, inden du går i gang, eller vente til dagen efter en regnvejrsdag. 3. Hold god afstand til buske, træer og bygninger. 4. Hav altid vand i nærheden, når du bruger ukrudtsbrænderen. Så kan du hurtigt slukke små brande. 5. Brænd ikke ukrudtet af – det skal faktisk kun svitses kortvarigt for at visne. 6. Vær sikker på, at du ikke efterlader gløder i ukrudtet. De kan nemt blusse op og antænde større arealer. 7. Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.