Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Troe og Agtsom / Urolige Hjerte – To Filmkabareter Af Kirsten Astrup

28. september 2019 15:00

Holstebro Kunstmuseum udstiller billedkunstner Kirsten Astrup, der i sine filmkabareter kredser om menneskes forestillinger om det individuelle og det fælles. Statsinstitutioner såsom jernbanen og posten tegner velfærdsdanmarks symbolske geografi.  Astrup undersøger disse kollektive systemer, erindringer og mytologier i sine film- og installationsværker.

Kirsten Astrup er bl.a. uddannet fra Kunstakademiet i Oslo og Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvorfra hun tog afgang i 2017 med den roste filmkabaret Troe og Agtsom. Værket udspiller sig i Post Danmarks, nu nedrevne, hovedkvarter fra 1912 ved Hovedbanegården i København og har det danske postvæsens traditionelle motto som titel. I filmkabareten Urolige Hjerte fra 2018 er det alles hensygnende længselsmaskine, De Danske Statsbaner, der behandles gennem ni musiske tableauer. Astrup komponerer selv musikken, mens hendes faste samarbejdspartner, Maria Bordorff, skriver teksterne. I filmene optræder amatører, drags og også professionelle skuespillere, som mange danskere kender fra populære film og tv-serier.

Astrups praksis er på én gang undersøgende, solidarisk og præcis i en debatterende og åben behandling af relationerne mellem individets værdighed og det institutionaliserede samfund. Samtidig spøger queerstrategier, gentrificering og en knagende metaltræthed i hele det offentlige karrosseri i kulisserne på de forførende, samfundskritiske filmkabaretter.

Udstillingen præsenterer begge film, installationer, scenografien fra filmene samt et stort materiale fra Astrups omfattende research i vores statsinstitutioners glemte anatomi.

Udstillingen ”Troe og Agtsom / Urolige hjerte – To filmkabareter af Kirsten Astrup” er Holstebro Kunstmuseums bidrag til den store udstillingssatsning ”Herfra hvor vi står – 7 udstillinger om national identitet” der er et samarbejde mellem syv jyske kunstmuseer i 2019.

Herfra hvor vi står – 7 udstillinger om national identitet
Hvordan forholder man sig til national identitet i dag? Hvilke historiske og kulturelle symboler indgår i den offentlige fortælling om en selv og ens nationalitet? Med udgangspunkt i både eksisterende kunstværker, symboler, kulturminder og nyproducerede værker, der genovervejer de visuelle repræsentationer og fortællinger om nationale symboler, inviterer de syv museer til spændende udstillinger, der strækker sig fra 1800-tallet og frem til i dag.

De syv kunstmuseer Randers Kunstmuseum, Skovgaard Museet, Holstebro Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, Horsens Kunstmuseum, Skive Museum og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, vil sammen med en bred vifte af danske og internationale kunstnere genoverveje, hvordan man forstår national identitet i dag. Slutresultatet er syv museumsudstillinger, som præsenterer værker på tværs af kunstneriske genrer som maleri, skulptur, fotografi, glas, objektkunst, performance, musik, video og konceptuel kunst.

Udstillingssamarbejde på tværs af regionen
Som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 samarbejdede de syv kunstmuseer omkring udstillingsprojektet De Syv Dødssynder. De syv museer fortolkede hver sin dødssynd og som et kulturelt tæppe fra Østjylland til Vestjylland, skabte udstillingerne et sammenhæng, som rekordmange besøgende rejste rundt for at opleve.

Det unikke samarbejde på tværs af de forskellige museer dannede både grobund for et fagligt interessant samarbejde og synliggjorde også effekten af, hvad museer kan skabe, når de står sammen og forener kræfterne for at styrke kulturen i Region Midtjylland. Det er netop denne synergieffekt, tillige med den udvidede museumsoplevelse, som museerne ønsker at bygge videre på og udvikle.

Det nye udstillingssamarbejde er skabt i forlængelse af Aarhus 2017 Legacy, hvis formål er at sikre det gode udbytte fra kulturhovedstadsprojektet fortsat kan spire i regionen.

For mere information klik her.

Del på de sociale medier

Detaljer

Dato:
28. september 2019
Tidspunkt:
15:00

Sted

Holstebro Museum
Museumsvej 2B
Holstebro, 7500 Danmark
+ Google Maps
Del på de sociale medier