Hvis hæk eller grene hænger ud over vej og fortov, kan det ende med nabostridigheder og kommunal sagsbehandling. Det er der ingen grund til, for en tur med hækkesaksen eller en god snak med naboen kan hurtigt løse problemet.

Udhængende grene må ikke genere trafikanter
I en ny film fortæller Holstebro Kommune om reglerne på området, som skåret ind til hækken er:
Udhængende grene må ikke genere trafikanter. Det være sig fodgængere på fortovet, cyklister og løbehjulskørere på cykelstien eller lastbiler på vejene. Desuden skal lygtepæle, brandhaner og elskabe stå frit.

– “Vi får hvert år hundredvis af henvendelser og klager fra folk, der føler sig generet af udhængende grene. Hvis man ser den lille film på halvandet minut, får man hurtigt overblikket og kan i langt de fleste tilfælde løse sagen uden at involvere kommunen. Det er det nemmeste for alle parter”, siger Astrid Lysbeck Rasmussen fra Grøn Drift i Holstebro Kommune.

Tal med grundejeren
Filmen henvender sig både til grundejere og deres naboer. Så kan alle hurtigt se, hvordan hæk, træer og buske skal beskæres.

I langt de fleste tilfælde er grundejeren ikke opmærksom på problemet. Den nemmeste løsning er derfor, at den der føler sig generet af udhængende grene eller en forvokset hæk, kontakter grundejeren og får en fredelig snak om beskæringen. I langt de fleste tilfælde bliver folk enige, og problemet er løst.

– “Der er altid specielle tilfælde, og der træder vi så til. Vi besigtiger stedet, og er reglerne ikke overholdt, pålægger vi grundejeren at skære hæk, træer eller buske til. Hvis det ikke sker, kan kommunen udføre arbejdet på grundejerens regning”, fortæller Astrid Lysbeck Rasmussen.

Trafiksikkerhed
Hun tilføjer, at reglerne skal sikre trafiksikkerheden. Hvis fodgængere må gå ud på cykelstien eller vejen, eller hvis en lastbil skal undvige en gren, kan det skabe farlige situationer.

Filmen ligger på Holstebro Kommunes hjemmeside, hvor man også kan se en skitse med mål for de nøjagtige krav til beskæring af udhængende grene.
Se filmen her

Kilde

Foto: ABW