Pressemeddelelse fra Storå-komiteen

Storå-komitéen har i 2022 arbejdet med at skabe et fælles vidensgrundlag for at kunne udarbejde den helhedsplan, som komitéen er blevet nedsat til at lave.

Komitéens opgave er via bredt samarbejde mellem kommuner og interessenter at sætte fokus på helhedstænkningen med udgangspunkt i Storås forløb fra kilde til udløb. Komitéen skal lægge en plan for og samtænke interesserne for vandafledning, CO2-reduktion fra lavbundsarealer, reduktion af næringsstofudledning via vådområder samt forbedring af naturen og øget biodiversitet.

Komitéen har i arbejdet med det fælles vidensgrundlag prioriteret at være ude at se på Storå – fra den er et lille vandløb, til den bliver en stor å – for at få et indblik i de udfordringer, muligheder og gennemførte projekter, som findes fra udspringet øst for Ikast til udløbet i Nissum Fjord mod vest.

Komitéen har også udbudt seks omfattende analyser for hele Storå-oplandet for at sikre et samlet teknisk grundlag for planen. Opgaverne er udført af rådgivervirksomhederne WSP og NIRAS, som begge har stor erfaring med alle aspekter af de bestilte opgaver.

  • Analyse af historiske og fremtidige sætninger i Storå-oplandets ådale med henblik på at afklare årsager til nuværende og fremtidige oversvømmelsesrisici.
  • Analyse af hvilke arealer der har særligt gode forudsætninger for at fungere som vådområde for fjernelse af næringsstoffer.
  • Hvilke arealer der vil blive oversvømmet ved henholdsvis 50-års og 100-års hændelser i dalene både i dag og i år 2100.
  • Hvordan afstrømningen i vandløbssystemerne i Storå-systemet har udviklet sig og vil udvikle sig i fremtidens klima.
  • Hvad de samfundsøkonomiske omkostninger vil være, når vi kigger ind i nuværende og kommende oversvømmelseshændelser.

På baggrund af de opsamlede data har Storå-komitéen vedtaget kriterier for at fastlægge det fokus på gevinster, som planen skal udarbejdes efter. Storå-komitéen har på den måde besluttet, at den komplekse viden, som nu er afrapporteret, skal omsættes til et simpelt prioriteringsværktøj. Dermed bliver helhedsplanen et operationelt værktøj til at identificere og prioritere mulige indsatser i de tre kommuner.

Formand for Storå-komitéen John Thomsen, som også er udvalgsformand i Miljø-, Infrastruktur- og Naturudvalget i Herning Kommune, udtaler:

“Storå-komitéen har et mål om at lave en helhedsplan, der kan bakkes op af både benyttelses- og beskyttelsesinteresser. Vi har fået indsigt i meget spændende og kompliceret teknisk viden – og nu skal det omsættes til en simpel, overskuelig og forståelig plan for at etablere vådområder, der sikrer næringsstoffjernelse, reducere CO2-udledning fra lavbundsarealer, opnå synergier med okkerfjernelse, håndtere vandet smart og sikre en afvejning mellem benyttelse og beskyttelse af arealerne langs Storå-systemets ådale. Det er dejligt, at vi har fundet fælles fodslaw om rammerne for denne plan.”

Storå-komitéen vil i løbet af vinteren og foråret arbejde videre med planen. Komitéen forventer at præsentere en samlet helhedsplan for Storå-oplandet i sommeren 2023 for de tre byråd.

Storå-komitéens undersøgelser og planlægning er finansieret af Miljøministeriets “Pilotprojekt for Helhedsplanlægning for vandoplande” og Ikast-Brande, Herning og Holstebro kommuner. Ud over politiske repræsentanter fra de tre kommuner er der deltagelse fra tre lokale landbrugsorganisationer (Familielandbruget Vest, Herning-Ikast Landboforening, Holstebro-Struer Landboforening), DN-lokalkomité Herning, Friluftsrådet Midtjylland samt Holstebro og Omegns Fiskeriforening.

  • Storå-oplandet er ca. 1.100 kvadratkilometer stort.
  • Storå er med sine 104 kilometer Danmarks næstlængste vandløb.
  • Oplandet til Storå udgøres af ca. 95% ubefæstet areal, 4% befæstet areal samt knap 1% søer. Den dominerende jordart er sand, og byområder udgør knap 1% af oplandet.
  • Du finder mere om Storå-komitéen på www.holstebro.dk/komiteen, hvor du bl.a. kan læse referater mv.

Kilde

Graph: KDM