Af Anne Valentina Berthelsen, SF

Det er skønt at bo i Danmarks landdistrikter. Her er dejligt – også så dejligt, at der pludselig er kommet masser af købere til de huse, som lige nu står tomme flere steder.

Problemet er bare, at køberne ikke kan få lov til at låne penge. Realkreditinstitutterne siger rask væk ja til, at en familie kan låne for et par millioner kroner til et huskøb tæt på de store byer. Men vil den samme familie med den samme sunde økonomi flytte lidt længere herud, hvor fuglene synger og græsset gror, og hvor huspriserne ofte ligger på under en million, så er svaret nej.

Det er for dårligt.

SF har i årevis kæmpet for, at den til enhver tid siddende regering skulle gøre det lettere at låne penge til huskøb i landdistrikterne, og nu er den socialdemokratiske regering endelig gået med på SF’s ide om, at staten skal træde til med lånemuligheder til huskøb uden for de store byer!

Det vil betyde, at vi kan sikre lånemuligheder til de familier, som gerne vil købe et hus uden for de store byer, så vi kan få gang i hushandlerne i landdistrikterne, blandt andet her på Sjælland og Lolland-Falster – også når realkreditinstitutterne ikke vil være.

Men Venstre vil ikke stemme for lovforslaget, som det ser ud lige nu, og det forstår vi ikke i SF.

Vi har brug for, at der kommer gang i hussalget uden for de store byer. Både for at hjælpe de fraflyttende med at komme videre i deres liv et andet sted, og for at hjælpe de tilflyttende familier med nye idéer i gang med et drømmeliv uden for de store byer.

Men hos Venstre vælter det frem med dårlige undskyldninger for at stemme imod, at staten hjælper hushandlerne i landdistrikterne på vej med bedre lånemuligheder. Partiet mener blandt andet, at lånet hos staten – som er én procent dyrere end hos realkreditinstitutterne – er for dyrt.

I SF er vi meget åbne for en dialog med Venstre om et billigere lån hos staten, hvis det er dét, Venstre mener, der skal til. Alternativet er jo værre, nemlig at familierne ikke får lov til at låne penge. Eller at de presses i armene på Udenombanken til 7-10 procent i rente og andre mindre pålidelige og retfærdige låneudbydere.

Der skal handling på bordet. Der skal ske noget nyt. Og det er vi jo faktisk enige om på tværs af Folketingets partier.

Men vi mangler klare svar på, hvad Venstre egentligt vil. De har ikke løst problemerne i deres regeringstid, og nu afviser de denne enestående mulighed for at gøre noget for alle dem, der har svært ved at låne penge til huskøb i landdistrikterne. Det på trods af, at de senest under kommunalvalgkampen i efteråret argumenterede for, at det skulle være lettere for folk at låne til et huskøb uden for de store byer.

I SF kan vi ikke være mere enige. Vi har foreslået netop det i årevis.
Så drop de dårlige undskyldninger, Venstre. Lad os diskutere modellen for et lån.