Andelen af holstebroere med højt stressniveau vokser, og netop nu, hvor ferien er langt væk, og dagene bliver kortere, anvender mange naturmidler som våben mod folkesygdommen.
Ondt i maven. Hjertebanken. Dårlig nattesøvn. Ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil har 21 procent af indbyggere i Holstebro Kommune et højt stressniveau – svarende til 12.000 holstebroere. Det er en stigning fra 17 procent i 2013, hvor den Nationale Sundhedsprofil også blev gennemført.
Flere forsøger sig med kosttilskud for at forebygge de ubehagelige stresssymptomer, oplever Natur-Drogeriet, der udvikler, producerer og markedsfører kosttilskud og naturmidler. Blandt andre det urte- og vitaminbaserede Super B-Complex, hvorpå efterspørgslen stiger til det dobbelte i efteråret.
– Produktet er baseret på såkaldte adaptogener, der er en fællesbetegnelse for urter, der understøtter kroppen og blandt andet indvirker på nervesystemet, det hormonelle system samt immunforsvaret. Mange adaptogene urter er blevet omtalt af urtekyndige i mere end 5000 år. Disse særlige urter øger modstandskraften over for både psykisk og fysisk stress og forebygger mod langvarig stresspåvirkning. I dagligdagen betyder det, man sover om natten og er frisk om dagen, siger Ken Lunn, der er produktudvikler i Natur-Drogeriet.
Interesserede holstebroere kan finde Super B-Complex i Matas på Lægaardsvej 2.
Større accept af naturmidler
Ifølge Marianne Palm, der er blandt Danmarks førende eksperter på naturmidler, har holdningen til naturmidler udviklet sig meget siden 1980’erne, hvor hun blev uddannet biopat og begyndte at arbejde professionelt med naturprodukter.
– Førhen var det etablerede, offentlige sundhedsvæsen og alle os andre på hver vores planet. Eksempelvis mente en læge engang i et debatindlæg, at vi brugte tigerknogler og museekskrementer i vores produkter. Sidenhen har jeg uddannet over 200 biopater, som havde baggrunde som farmaceuter, psykologer, sygeplejersker, læger og andre sundhedsfaglige fag. Der er i dag en større accept af, at de to syn på sundhed kan komplementere hinanden, forklarer Marianne Palm.
Selvom danskernes holdning til naturmidler har rykket sig meget i de seneste år, er der stadig langt til den anerkendelse fra det offentlige system, som faget nyder i nabolande som Norge, Sverige, Tyskland og England.
– Sammenlignet med herhjemme er naturmidler og kosttilskud meget mere integreret i den almene behandling i vores nabolande. I Tyskland og England kan man blive uddannet i urtemedicin på universitetet, og der bliver forsket i de forskellige planters effekt. Det ser man stadig ikke herhjemme. Og det er ærgerligt, for urter, vitaminer, mineraler og olier fungerer rigtig godt som støtteterapi til en medicinsk behandling, siger Marianne Palm.
Hun understreger, at hun ikke er medicinforskrækket og fuldt ud anerkender behovet for medicinsk behandling.