Den 23. september 1722 blev der for første gang sagt replikker på dansk fra en scene. Den 23. september kl. 16-16.30 markeres 300-års jubilæet med optog, dans og digte på pladsen foran biblioteket.
Der står allerede nu en teaterhistorisk udstilling uden for biblioteket, som alle er velkomne til at træde ind i og opleve. Det er Dansk Teater 300 År, som i samarbejde med designbureauet Torden & Lynild har opsat udstillingen som led i et mangfoldigt fejringsprogram landet over. Holstebro er en af otte danske byer, hvor den teaterhistoriske udstilling sættes op.
Den 23. september danner udstillingen rammen om en markering af Dansk Teater 300 år. Markeringen starter med et optog gennem byen fra Dansk Talentakademi til biblioteket anført af teatertruppen Valí og dansende balletbørn. Velankommet til udstillingen fortsætter markeringen med taler af blandt andre Lene Dybdal, formand for Kultur- og Fritidsudvalget samt indslag fra Odin Teatret herunder oplæsning.
-“Teater er en vigtig del af kommunens kultursatsning og jeg glæder mig over at Holstebro Bibliotek binder forskellige dele af kulturlivet sammen med denne udstilling. Det er sådan, vi samarbejder om kulturen i Holstebro”, lyder det fra Lene Dybdal, formand for Kultur- og Fritidsudvalget.
Markeringen er et samarbejde mellem De lokalhistoriske arkiver i Holstebro Kommune, Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret og Holstebro Bibliotek, og det er støttet af Holstebro Kommune.
Oplev udstillingen
Udstillingen inviterer beskueren ind i den danske scenekunsts historie gennem 300 år og belyser mangfoldigheden og forskelligheden i dansk scenekunst i dag. Den vil opleves som et skønt sammensurium, hvor fortid og nutid smelter sammen i et broget patchworktæppe, en smuk, bundet buket af nogle af dansk scenekunsts fineste momenter. Det er let tilgængeligt, skulpturelt og visuelt oplysende og kilde til at lade tilskuerens fantasi få frit løb.
En QR-kode og tidslinje leder publikum på en teaterhistorisk rejse, imens billeder sender tankerne og minderne på flugt til forestillinger, teatre, skuespillere, genrer gennem tiden. En farverig collage, der fænger lige meget hos børn som voksne og inspirerer hele familien til en tur i teatret.
Teatermuseet i Hofteatret, Storm/Frederiksbergmuseerne, Det kgl. Bibliotek samt 55 teatre over hele landet, har bidraget med billedmateriale til udstillingen.