De europæiske havers kulturhistorie
I haver foldes menneskers drømme ud som et ’anderledes sted’ forskånet for tilværelsens sorger og bekymringer, et levende paradis. Myten er velkendt, men hvorfor er paradisforestillingen specielt knyttet til en have?
Meningen med at dyrke sin have har ændret sig gennem tiden fra middelalderens klosterhaver til nutidens urban gardening. Historisk har alt fra små rosenhaver til store romantiske landskabshaver været rum for religiøs fordybelse og kontemplation, for høvisk og erotisk kærlighed, for lærdom og anet sammenhæng mellem menneske og natur.
Haven som begreb, dens historie og praktisk-sanselige dimension flettes i foredraget sammen med litteratur tilbage fra Augustins åbenbaringer over Jane Austens pittoreske landskaber og helt frem til moderne økopoesi og ny viden om planter i kunst, arkitektur og medieformidling, hvor herhjemme Søren Ryge Petersen, Signe Wenneberg, Rasmus Ejrnæs, Christian Yde Frostholm, Camilla Berner, Stig L. Andersson og andre inspirerer naturfølelse og hverdagsliv i haven. Det sker med visionen om et bæredygtigt samfund, der bygger på økologi, biodiversitet, grøn aktivisme og et genfortolket ideal om det aktive liv, vita activa.
Foredragsholder er lektor og ph.d. ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU, Karin Esman Knudsen.
Det foregår den 25.10.22 klokken 19.00 på Holstebro Bibliotek I bibliotekssalen til 50 kroner.
Folkeuniversitetets storkunder og studerende kan hente gratis billetter.