Der skal bruges enorme mængder vand til de kommende PtX-anlæg i Holstebro Kommune, og her kan man altså ikke bare pumpe løs af vores fælles drikkevand.

Pressemeddelelse fra Vestforsyning

– “Det oplagte og nemme ville være at hente noget rent grundvand op, men det er ikke en bæredygtig løsning, for vi har kun en begrænset ressource, som vi skal passe på.”

Ordene kommer fra Louise Langbak Hansen, som er udviklingschef hos Vestforsyning, der leverer el, vand, varme og renser spildevand primært i Holstebro Kommune.

Men vand skal der bruges. Masser af vand.

– “Med de planer, der aktuelt er om etablering af PtX(Power-to-X)-anlæg i Holstebro Kommune, snakker vi cirka ni millioner kubikmeter ”råvand” om året,” fortæller Louise Langbak Hansen:

– “Vores to største vandcentre, Nibsbjerg og Frøjk, leverer tilsammen omkring tre millioner kubikmeter om året, så det er tre gange det, der skal findes.”

Et sted at søge kunne være i dit og mit toilet. Renset spildevand kan faktisk ende med at blive en rigtig vigtig brik.

– PtX-anlæg skal bruge ultrarent vand, så uanset hvilken vandressource, der findes, skal det igennem en række rensetrin. Om det så er det fineste, rene drikkevand, forklarer Louise Langbak Hansen.

De gode svar
Et af de gode argumenter for at bruge spildevand er helt lavpraktisk, at vi har det i en ret stor mængde tæt på Idomlund, hvor det skal bruges.

Vestforsyning udleder 4,8 millioner kubikmeter renset spildevand i Storå om året.

En del, men stadig ikke nok til alene at kunne stille PtX-anlæggenes behov, lyder det fra Vestforsynings udviklingschef:

– “Vi tror, det bliver en kombination af vandkilder, og derfor vil vi blandt andet bruge Sustain Week til at blive klogere på, om der er bæredygtige vandressourcer, vi ikke har fået øje på.”

Under Sustain Week skal en række eksperter på området diskutere netop Vestforsynings case.

– “Vi skal sikre, at der også er rent drikkevand til rådighed i fremtiden, så vi håber da at få nogle gode svar på, hvordan der kan arbejdes videre med det her,” siger Louise Langbak Hansen:

– “Det vil jo helt generelt kunne skabe udvikling, arbejdspladser og vækst i Holstebro Kommune.”

Kilde

Foto: ABW