Thorsminde Havn er i fuld gang med den vigtige transformation fra traditionel fiskerihavn til en fremtidssikret energihavn. Siemens Gamesa Renewable Energy har netop etableret sig på havnen sideløbende med RWE og Vattenfall.

Spørgsmål som “Hvor store skibe kan reelt anløbe Thorsminde Havn?” og “Bliver vanddybden i havnebassinerne en udfordring” har fyldt i forberedelserne på at gøre Thorsminde Havn til en servicehavn. Den foreløbige konklusion er, at tidlige bekymringer er blevet gjort til skamme.

Vi gør det meget bedre, end vi havde håbet
-“Sagen er den, at vi gør det meget bedre, end vi havde håbet vi kunne i Thorsminde Havn. Et helt konkret bevis er, at en af markedets største mandskabsbåde (crew transfer vessels) er ankommet og har fast base i Thorsminde Havn”, siger Lisette Sønderby, havnechef i Thorsminde Havn.

Thomas Baagøe Larsen er Site Manager Construction hos Vattenfall i Thorsminde og bekræfter, at bekymringerne er “borte med blæsten”.

– “Vi var bekendt med, at indsejlingen i Thorsminde Havn kan være kringlet. Men vores kaptajner har fået nogle rigtig gode råd og havnen er behjælpelig 24 timer i døgnet, så de kan slukke for slusen, hvis det bliver nødvendigt. Deres pejlebåd både holder øje med indsejlingen og vanddybden og derfor har de styr på monitoreringen, så de kan se om sandet har flyttet sig”, fortæller Thomas Baagøe Larsen.

Fremragende modtagelse i Thorsminde
Vattenfall’s site manager har været i Thorsminde siden december 2022 og han fortæller om en fremragende modtagelse på havnen og i Thorsminde.

– “Modtagelsen har været virkelig god og de mennesker vi møder er utrolig venlige, servicemindede og vil gå langt for at hjælpe. Havnen har været enormt omstillingsparat og en gruppe af lokale håndværksfirmaer har på kort tid forvandlet en tidligere fiskeribygning til et supermoderne kontor”, siger Thomas Baagøe Larsen og fortæller, at fiskerne i Thorsminde også har taget godt imod dem.

Flere af fiskerne har været inde og se lokalerne og har været meget interesseret i, hvordan de kan sejle og fiske på havet i forbindelse med konstruktionsfasen.

– “Uanset hvor vi kommer rundt i lokalsamfundet bliver vi taget godt imod og folk udtrykker begejstring. Vi dyrker fitness og spiller badminton i Multihallen i Sdr. Nissum og på Staby Efterskole spiller vi padel, så vi får også tiden til at gå godt, når vi ikke er på havnen”, fortæller Thomas Baagøe Larsen.

Tre vigtige aktører er nu godt etablerede på Thorsminde Havn
Udover Vattenfall og RWE Denmark A/S er endnu en central spiller i vindbranchen rykket ind på havnen i Thorsminde. Siemens Gamesa Renewable Energy har etableret sig med kontorfaciliteter, lager og 2 skibe.

-“Vi byder Siemens Gamesa Renewable Energy meget varmt velkommen til Thorsminde og Holstebro Kommune og glæder os over, at tre så vigtige aktører på markedet nu er godt etablerede på Thorsminde Havn”, siger H.C. Østerby, borgmester i Holstebro Kommune.

Thomas Baagøe Larsen glæder sig også over, at der kommer flere og flere branchekollegaer i byen.

– “Vi nyder, at Siemens Gamesa Renewable Energy også er flyttet ind her. Det er meget nemmere at mødes fysisk i stedet for at mødes over teams”, siger Baagøe Larsen.

Hen over sommeren har uddybningen af alle havnebassiner været i gang. Det betyder, at der fremover bliver mere vanddybde langs alle kajer og broer; noget der har været en nødvendighed for at de store skibe, som fx mandskabsbådene kan anløbe havnen. Fremover vil der derfor være henholdsvis 4 og 5 meters vanddybde overalt.

Status er at:
• En af markedets største crew transfer vessels: MHO Gurli (39 meter langt og 10,3 meter bred) med plads til 60 tons last er ankommet og skal have basehavn i Thorsminde.
• MO7 (26 meter langt og 11 meter bred) basehavn i Thorsminde siden marts 2023. Daglige besejlinger, når bølgehøjden tillader at arbejde ved fundamenterne.
• FOB SWATH 1 (27 meter langt og 10,5 meter bred) Dedikeret kajplads i Thorsminde under byggeriet af Vesterhav Nord og Vesterhav Syd.
• FOB SWATH 7 (33 meter langt og 11 meter bred) Dedikeret kajplads i Thorsminde under byggeriet af Vesterhav Nord og Vesterhav Syd.
• Terral (34 meter langt og 13 meter bred) anløbet havnen flere gange for mandskabsskifte.

Derudover er meldt ankomst fra to mindre opmålings-/undersøgelsesfartøjer den næste måneds tid.

Kilde

Foto: ABW