Storå-komitéen har med baggrund i dataanalyser arbejdet med og vedtaget en helhedsplan for Storå-oplandet gældende for Ikast-Brande, Herning og Holstebro kommuner. Planen er et “kinderæg” for indsatser omkring klima, vandmiljø og natur i Storå-systemet.
Pressemeddelelse fra Storå-komitéen
Storå-komitéen har udarbejdet og vedtaget “Helhedsplan for Storå”, som komitéen er blevet nedsat til at lave. Komitéens opgave har været – via bredt samarbejde mellem kommuner, lodsejerrepræsentanter og grønne interesseorganisationer – at sætte fokus på helhedstænkningen med udgangspunkt i Storås forløb fra kilde til udløb.
Komitéen har fået udført et stort dataanalysearbejde med hjælp fra rådgivende ingeniørfirmaer med særlige kompetencer inden for Storå-komitéens opgaveområder. Det stærke vidensgrundlag understøtter målrettede og effektive indsatser på tværs af de tre kommuner. Analysearbejdet har været finansieret via Miljøstyrelsens Pilotordning om helhedsplanlægning, og de tre kommuner har finansieret sekretariat og vidensinput fra de tre deltagende kommuner.
Storå-komitéens deltagere har ønsket at sikre flest mulige effekter i udvælgelsen af indsatsområder, således at gevinsterne ved gennemførelse af projekterne bidrager til løsning af så mange klima- og miljøudfordringer som muligt i Storå-oplandet. Komitéen har udpeget fem fokusområder i Storå-oplandet, hvor indsatser vil give størst effekt. Derudover er komitéen kommet med en række anbefalinger til fokus ved gennemførelse af projekter i oplandet i øvrigt.
De fem fokusområder er følgende:
- Fokusområde 1 Ulkær – Øvre Storå ved Ikast
- Fokusområde 2 Herningsholm – ådal vest for Herning
- Fokusområde 3 Hodsager – ådal mellem Nybro og Simmelkær
- Fokusområde 4 Savstrup-Hogager – øst for Holstebro
- Fokusområde 5 Råsted/Præstbjerg – Råsted Lilleå-dalen på grænsen mellem Herning og Holstebro kommuner
Helhedsplanen for Storå-oplandet vil gennem implementering både kunne bidrage til mere naturlig hydrologi, bedre vandmiljø ved bl.a. fjernelse af næringsstoffer og okker, mindre CO2-frigivelse fra lavbundsarealer samt bidrage til mere og bedre natur.
Formand for Storå-komitéen John Thomsen, som også er udvalgsformand i Miljø-,
Infrastruktur- og Naturudvalget i Herning Kommune, udtaler:
“Storå-komitéen har med baggrund i store mængder data og inddragelse af lokal viden lavet en helhedsplan, som kan gøre en forskel for klima, vandmiljø og natur i Storå-oplandet. Den bakkes op af både benyttelses- og beskyttelsesinteresser og tager det nødvendige helhedsblik på udfordringer og sammentænker løsningerne, hvilket er nødvendigt i den tid, vi lever i. Komitéen afleverer nu “Helhedsplan for Storå” til de tre kommuner som et væsentligt indspark og stærkt værktøj til den opgave, vi skal have løst. Jeg vil gerne rose komitéens medlemmer for deltagelsen og interessen i at finde sammen om fælles anbefalinger – det styrker mulighederne for efterfølgende at kunne arbejde målrettet med en realisering af planen.”
Fakta
Storå-oplandet er ca. 1.100 kvadratkilometer stort. Storå er med sine 104 kilometer Danmarks næstlængste vandløb.
Storå-komitéen består, ud over politiske repræsentanter fra de tre kommuner, af lodsejerrepræsentanter fra Familielandbruget Vest, Herning-Ikast Landboforening, Holstebro-Struer Landboforening, samt DN-lokalkomité Herning, Friluftsrådet Midtjylland samt Holstebro og Omegns Fiskeriforening.
Storå-komitéens medlemmer:
Formand for Storå-komitéen og udvalgsformand John Thomsen (Herning Kommune)
Udvalgsformand Karsten Filsø (Holstebro Kommune)
Udvalgsformand Kasper Pauli Pedersen (Ikast-Brande Kommune)
Kristian Gade (Holstebro-Struer Landboforening)
Leif Hølledig Nørgaard (Herning-Ikast Landboforening)
Martin Alstrup (Familielandbruget Vest)
Gunnar H. Pedersen (Holstebro og Omegns Fiskeriforening)
Knud Erik Christensen (DN-Herning)
Benny Pedersen (Friluftsrådet)
Du finder helhedsplanen og information om Storå-komitéen på www.holstebro.dk/komiteen.