I de kommende uger sætter Sundhedsstyrelsen fokus på selvisolation, og hvorfor det er et meget vigtigt og nødvendigt redskab til at begrænse smitte med COVID-19.
Selvisolation betyder, at du skal blive hjemme, hvis du har symptomer, der kunne være COVID-19, er nær kontakt til én, der er smittet, eller hvis du selv er smittet.
”Det er vigtigt, at du går i selvisolation så tidligt så muligt, når du har mistanke om, at du kan være smittet med COVID-19. Det vil sige, hvis du oplever milde symptomer på sygdommen, eller når du har mistanke om, at du kan være smittet, f.eks. hvis du har været tæt på en person, der er testet positiv for ny coronavirus,” siger Helene Probst vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.
Det er afgørende, at du handler hurtigt og selvisolerer dig, fordi du kan smitte andre, før du selv får symptomer: ”Du udskiller de største mængder virus lige omkring den dag, du får symptomer. Du udskiller også virus og kan dermed smitte andre i døgnene op til, at du selv mærker symptomerne. Derfor er hurtig selvisolation ekstremt vigtigt. Hvis du er smittet, men ikke udvikler symptomer, kan du også smitte andre,” siger Helene Probst.
Selvisolation skal holdes hele tiden.
Når du er i selvisolation, er det vigtigt, at du overholder isolationen hele tiden. Det betyder, at du skal lade være med at gå på arbejde, i skole, i supermarkedet eller tage en tur i fitnesscenteret. Også selvom du ikke har symptomer. Har du brug for at handle eller lignende, kan du få andre til at hjælpe dig.
Hvis du bor sammen med andre, så sov for dig selv, gør grundigt rent efter dig, vask hænder ofte og undlad at dele håndklæder.
Hvis du undtagelsesvist bliver nødt til at forlade dit hjem – hvis du for eksempel skal testes – så husk at bruge et CE-mærket mundbind og brug helst egen transport, fx bil eller cykel.
Få hjælp til selvisolation.
Hvis du er smittet med ny coronavirus, men ikke har mulighed for at isolere dig derhjemme, f.eks. fordi I bor mange i hjemmet, eller dit hjem ikke er indrettet, så du kan være alene et sted, så kontakt din kommune.
Kommunen har nemlig mulighed for at tilbyde dig et isolationsophold uden for dit hjem, hvis de vurderer, at du er i risiko for at smitte dem, du bor sammen med.
Mere viden.
Hold dig opdateret på www.sst.dk/selvisolation
Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjecer: