Over hele landet er antallet af borgere, der får kontanthjælp faldet markant de seneste par år. Og flere end tidligere er lige nu i beskæftigelse. Men hvordan går det med at bide sig fast i arbejdsmarkedet og opnå en stabil indtægt over tid?

Det har Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed et svar på. I deres nye rapport ”Varig beskæftigelse blandt tidligere kontanthjælpsmodtagere” undersøger de, hvor gode kommunerne er til netop denne opgave?

Ministeriets rangliste er justeret efter, hvad man kan forvente ud fra kommunens rammevilkår. Fx er der på tværs af kommunerne forskelle på borgernes baggrund og ressourceniveau, og arbejdsmarkedssituationen kan variere fra kommune til kommune. Det er der taget højde for.

Forventningen til Holstebro Kommune er, at 42,2 % opnår varig beskæftigelse. Den faktiske andel er på 45,6 % – svarende til 78 ud af 171 personer i perioden 2020 – 1. halvår 2021.

Det resultat placerer Holstebro i den bedste femtedel blandt landets kommuner – som nummer 13 helt præcist. I Midt- og Vestjylland er det kun Silkeborg Kommune, der klarer sig bedre med en 7. plads.

Det rette match er afgørende
– “Vi er virkelig glade for, at flere borgerne holder fast i jobbet. Når vi performer bedre end forventet, så skyldes det højst sandsynligt, at vi lykkes med dialogen og det rette match mellem virksomhederne og borgerne. Den lave ledighed spiller selvfølgelig positivt ind. Men virksomhederne er også blevet bedre til at tage socialt ansvar, og flere borgere er indstillet på at kigge mod andre brancher, end dem de har erfaring med. Det hele spiller ind”, forklarer Dorthe Pia Hansen, der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget.

I brancherne Offentlig forvaltning, Information og kommunikation og Engros og detailhandel er der størst sandsynlighed for at opnå varig beskæftigelse på landsplan. Det er dog ikke de brancher, der fylder mest i Holstebro Kommune. Her er det Fremstillingsvirksomheder, Sundhed og social og Administrative tjenesteydelser. De fastholder henholdsvis 40,0, 41,4 og 47,4 % af de tidligere kontanthjælpsmodtagere.

Kilde

Foto: ABW