Søndag den 8. maj, kl. 10-13 er der strandrensning på Thorsminde Strand, hvor du kan samle havaffald til ’strandkasserne’ og slutte dagen af med hygge og gratis grillpølser.

Der er mange, som allerede gør det. Frivillige, grupper, turister og de lokale borgere. Samler affald på stranden og putter det i ’strandkasserne’, som er opstillet 14 steder langs vestkysten i Holstebro Kommune.

Nogle gør det, når de går tur eller lufter hunden. Andre ved foreningsaktiviteter og firmaarrangementer. Og så er der særlige events, hvor alle i fællesskab bruger et par timer på at give en hånd til naturen og det rene strandmiljø.

Sådan en dag er 8. maj, kl. 10-13, hvor Thorsminde Borgerforening, Hold Danmark Rent og Holstebro Kommune inviterer til Nordisk Strandrydder Dag 2022 – strandrensning og en dejlig dag ved vandet på Thorsminde Strand. Der er ingen tilmelding – bare mød op.

*Mødested: P-pladsen v/Strandingsmuseum St. George, kl. 10.00
*Du får udleveret indsamlingsudstyr – handsker, sække og vest
*Indsamlingsruterne fordeles, og I bliver guidet af lokale fra Thorsminde Borgerforening til en grundig strandrensning af klitter, strand,       indfaldsveje m.m.
*Kl. 12.00-13.00 tændes der op i grillen med lækre pølser og forfriskninger til alle, som var med til at rense stranden. En hyggelig                     afslutning på dagens bedrifter.
Alle deltagere i indsamlingen får rabat på indgangsbilletten til Strandingsmuseum St. George, den 8. maj.

Tak for den store kassesucces
Kommunerne står for en stor del af oprydningsarbejdet langs kysterne, men også mange frivillige vælger at give en hånd med. For udfordringen med affald på stranden og i havet er noget, vi alle er fælles om.

Langs den jyske vestkyst har strandkasserne været en stor succes igennem flere år. I 2021 indsamlede kasserne hele 117 tons og dermed halvdelen af den samlede mængde af marint affald, som blev fjernet fra kysterne.

Så det nytter altså noget, når du samler plast og det gamle reb op og smider det i strandkassen på din søndagstur med familien.

I Holstebro Kommune var de frivillige indsamlere ekstra fantastiske. Her røg cirka 20 tons marint affald i de 14 kasser fra Thorsminde i nord til Græm Strand i syd. Det udgør ca. 80 % af den samlede mængde, som blev fjernet fra kommunens vestkyst.

Det vil Holstebro Kommune gerne sige tak for til de mange frivillige ’strandrensere’.

Hvad er en strandkasse?

*En genbrugt europapalle med påmonterede sider af genbrugstræ og et informationsskilt på tre sprog
*Kasserne er ikke til almindeligt affald, men til marint affald skyllet ind med bølgerne
*Bliver tømt hver uge af kommunen, som også ejer og vedligeholder kasserne
*Står på strandene fra april til oktober, hvorefter de flyttes bag klitterne til p-pladser ved nedgange til strandene
*Står 14 steder langs kommunens 13 km vestkyst
*Find den nærmeste strandkasse på Google-kortet. Strandkasser i Danmark 2022
Læs mere om strandkasserne

Foto: ABW