Mark Moesgaard Kloster har Aspergers syndrom og er praktikant hos softwarefirmaet Accuratech i Holstebro. I starten var det en udfordring for ham blot at tage bussen til arbejde eller tale med folk. Det har praktikken lavet om på.

Et godt fagligt match. Kollegaer der vil, at du lykkes. Og en direktør der mener, at selv mindre virksomheder kan tage socialt ansvar.

Det er nogle af ingredienserne til et godt udviklingsforløb for unge på kanten af arbejdsmarkedet. Især for 29-årige Mark Moesgaard Kloster, der er i praktik som systemudvikler hos Accuratech.

– “Jeg vil helst ikke rose mig selv”, lyder det beskedent fra Mark, da han skal sætte ord på, hvad han er god til, når han sidder foran skærmen.

– “Men jeg er grundig og er god til at optimere programmerne.”

Marks faste kontaktperson på jobbet, systemudvikler, Joachim Nybo, supplerer:

– “Mark arbejder systematisk og er dygtig til detaljer. Han opdager, hvor vi kan forbedre kodningen og dermed hastighed i vores software. Jeg synes også, han ret hurtig blev selvkørende.”

Accuratech i Nupark laver softwaresystemer til fødevare- og fremstillingsindustrien i ind- og udland. Fx fabrikssystemer til vejning, lagerstyring, kvalitetssikring og sporbarhed. Firmaet hjælper med at digitalisere både små og store virksomheder og er specialiseret i at opsamle og behandle data fra forskellige processer og systemer.

Bedre til kommunikation og det sociale
Mark Moesgaard Kloster er opvokset i Ulfborg og bor i dag i et botilbud på Sportsvej i Holstebro. Stedet er et bofællesskab for voksne med autisme, der har brug for støtte i hverdagen. Aspergers er en udviklingsforstyrrelse i autisme-spektret.

– “Jeg har svært ved det sociale og at føre en samtale. Jeg er også meget stille i det, men det behøver ikke være på grund af diagnosen”, siger Mark, da han skal forklare, hvad det vil sige at have Aspergers og arbejde midt i et kontorlandskab.

Mark har det bedst med at sidde uforstyrret i sin egen boble. Og derfor er aftalen, at det primært er Joachim Nybo, som har kontakten med Mark.

– “I starten undgik han at spørge mig eller de andre ved at bruge Google. Men vi fandt sammen ud af at skrive på Teams i stedet for, selvom vi sidder lige ved siden af hinanden. Det fungerer”, siger Joachim Nybo.

Førhen blev han konsekvent væk fra arbejdspladsens sociale arrangementer, men nu deltager Mark i det, han har lyst til. Firmaets kagetorsdag, aftenarrangementer eller hygge med Counter-strike efter fyraften. Han overraskede også hele holdet, da han på sin fødselsdag dukkede op med kage.

Noget at stå op til – og op i arbejdstid
Mark tænker sig normalt godt om, inden han svarer. Men da han skal forklare, hvad det betyder for ham at have en plads hos Accuratech, går der kun et splitsekund:

– “Bare det at ha’ noget at stå op til. De er rare personer. Alle er rare.”

Mark har udviklet sig meget, siden virksomheden i samarbejde med Jobcenter Holstebro tog imod deres nye praktikant i efteråret 2022. Bare det at tage bussen fra Sportsvej til Nupark, og træde ind over dørtrinnet til en arbejdsplads med nye ansigter, har været en svær rutine at få på plads, når man døjer med sociale udfordringer.

Til at begynde med mødte Mark ind et par timer to gange om ugen. I dag er det fast tre dage, og arbejdstiden er nu oppe på 12 timer i ugen. En udvikling som direktør Søren Schultz Jespersen er stolt over – både over Marks egen indsats, men også de andre medarbejderes evne til at rumme og løfte opgaven.

– “Softwareudviklere er mange forskellige typer mennesker med forskellige kompetencer. Vi er ikke ens, og her er både plads til de udadvendte, de indadvendte og dem midt imellem”, forklarer direktøren.

Accuratech håber at Mark efter endt praktik kan fortsætte i virksomheden under en eller anden ordning, hvis alt går vel.

Vi skal samle flere op
Til spørgsmålet om hvorfor en mindre virksomhed med 12 ansatte skal tage socialt ansvar for unge, svarer Søren Schultz Jespersen:

– “Det vil jo ikke være nemmere, hvis vi var 100 ansatte. Hos os er det overskueligt. Alle ved, hvad alle laver. Det giver trygge rammer. Kollegaerne vil det her og bidrager til, at det lykkedes for os og for Mark. Når virksomheden ikke er større, er det organisatorisk muligt at lave et setup, som Mark kan fungere i.”

– “Vi bruger det ikke aktivt eller markedsfører os med, at vi påtager os en særlig opgave. Jeg synes personligt, det er nødvendigt, og både borgere og virksomheder har et ansvar. Der går alt for mange unge rundt med noget svært i bagagen, som vi ikke får samlet op. Det synes jeg er forkert, og derfor skal virksomhederne tage aktiv del i det.”

Direktøren har to klare anbefalinger til andre virksomheder, som overvejer at åbne dørene for praktikanter med samme udfordringer som Mark. For selvom CV’et passer til opgaverne, så ved ingen, om det er et godt match, før man prøver det.

– “Hvis det skal blive en succes, skal der være plads og et trygt arbejdsmiljø. Og så skal alle medarbejdere bidrage til det i større eller mindre omfang og være indforstået med, hvordan man som virksomhed agerer i situationer, hvor der skal tages ekstra hensyn”, siger Søren Schultz Jespersen.

Virkeligheden virker
Flere unge i Holstebro Kommune har brug for ekstra støtte til at komme i job og uddannelse. Både Accuratech og Jobcenter Holstebro peger på, at det gode jobmatch er noget, der udvikler sig løbende i samarbejde mellem kommune og virksomhed. For vejene er ikke ens, forklarer jobcenterchef Birgitte Frydensbjerg:

– “Ofte er behovet opstart i få timer, opbygge nye kompetencer og få troen på sig selv. Fælles for dem er, at det er virkeligheden, som virker. De har brug for virksomheder og kolleger, som åbner dørene og giver dem trædestenene.”

  • Vil du også hjælpe en ung ind på arbejdsmarkedet?
  • Er din virksomhed og medarbejdere klar til at tage et socialt ansvar?
  • Har du opgaver, som for den rette unge og med rette oplæring, kan blive til et lønnet job?

Så kontakt Ungeenheden hos Jobcenter Holstebro på mail Matilde.Lundgard.Hansen@holstebro.dk eller telefon 9611 3971

Kilde

Foto: ABW