Nordisk Teaterlaboratorium er glade for at annoncere deres spændende initiativ, Kunstneriske Nabofællesskaber, der har modtaget en generøs bevilling på 200.000 kr. fra Kultursamarbejdet.

Dette nyskabende projekt har til formål at udforske en dybere forståelse af naboskab gennem kvalitative kunstneriske oplevelser og skabe en forbindelse mellem kunsten og samfundet.

Projektet tager afsæt i den overbevisning, at vi alle er en del af et større fællesskab, uanset om det er i vores eget hjem, en institution eller et erhvervsområde. Kunstneriske Nabofællesskaber stræber efter at skabe et relationelt rum, hvor naboer kan dele meningsfulde kunstoplevelser og invitere hinanden ind i nye oplevelsesuniverser, der beriger det kendte og styrker båndene mellem mennesker.

Kunstneriske Nabofællesskaber er et modelforsøg, der tager sit udgangspunkt i Særkærparken i Holstebro, der rummer 155 parceller og et erhvervsområde. Gennem en bred vifte af kunstneriske discipliner som teater, musik, billedkunst og dans, søger projektet at skabe en facilitator for en innovativ form for naboskab og fællesskab. Der vil blive gennemført ti Kunstneriske Nabofællesskaber modelforsøg, hvoraf seks vil finde sted i private hjem og fire vil blive arrangeret ved virksomheder i erhvervsområdet.

Projektet sparkes i gang den 16. august med en smuk havekoncert for alle Særkærparkens beboere. Her vil de få mulighed for at opleve den talentfulde mexicanske flamencodanser, Erika Sanchez, og den dygtige danske harmonikaspiller, Kai Bredholt. Duoen vil tage danske sange og salmer fra Højskolesangbogen og forvandle dem til levende flamencooplevelser. Udover teatrets kunstneriske indslag vil en ung og talentfuld balletdanser fra Særkærparken også optræde med et smukt balletstykke.

Værterne for dette første arrangement, Finn og Mette Holmegaard, der bor i Særkærparken nr. 42, glæder sig til begivenheden og ser frem til at dele denne unikke oplevelse med deres naboer. Mette Holmegaard udtrykker sin begejstring: – For mig handler et projekt som dette om muligheden for at lære mine naboer bedre at kende, og det opfylder også en gammel drøm om at kunne arrangere en havekoncert.

For skuespiller og musiker Kai Bredholt er dette en enestående mulighed for at komme helt tæt på og møde sine naboer og publikum i privaten: – Der er noget helt særligt ved at bruge kunsten til at nedbryde barrieren mellem os som teaterfolk og artister og vores naboer og publikum. Det bliver utroligt spændende at se, hvilke vidunderlige ting der vil udfolde sig som resultat af dette.

Nordisk Teaterlaboratorium håber, at erfaringerne og modellerne udviklet i løbet af projektet vil kunne inspirere og anvendes i andre dele af Kulturregionen, med potentiale til at styrke det kunstneriske og sociale væv i hele området.

Ethvert kreativt bidrag, der kan præsenteres i en dagligstue, indkørsel, værksted, parcelhushave eller kontor, vil blive betragtet som en berigende tilføjelse og professionelle udøvende kunstner/institutioner fra hele kulturregionen vil via open calls vil få chancen for at indgå i dette pilotprojekt, siger teaterleder Per Kap Bech Jensen. Nordisk Teaterlaboratorium glæder sig til at skabe en meningsfuld forbindelse mellem kunst og samfund gennem Kunstneriske Nabofællesskaber og ser frem til at dele resultaterne med lokalsamfundet og regionen.

Kilde

Foto: ABW