Holstebro Kommune etablerede i begyndelsen af 2023 som den første kommune i Nordvestjylland et lokalt samarbejdsforum med deltagelse af alle aktører omkring folkeskolen.

Både lærere, pædagoger, elever, skoleledere, forældre, kommune og politikere er repræsenteret i “Sammen om skolen i Holstebro”. Formålet er – med inspiration fra et lignende samarbejdsforum på nationalt plan – at understøtte en fælles retning for folkeskolen og forhåbentlig være med til at kvalificere beslutninger i andre fora.

“Sammen om skolen i Holstebro” omfatter en koordineringsgruppe, en lille dialoggruppe og en stor dialoggruppe.

Den lille dialoggruppe består af formanden og næstformanden for Børne- og Familieudvalget, direktøren for Børn og Unge, skole- og rådgivningschefen, formanden for Vestjysk Lærerforening og formanden for skolelederforeningen i Holstebro. De bliver i den store dialoggruppe suppleret af en fællestillidsrepræsentant for pædagogerne, en repræsentant for skolebestyrelserne, en repræsentant fra det Fælles elevråd og andre relevante deltagere afhængig af mødetema.

Den store dialoggruppe afventer valg af en repræsentant for skolebestyrelserne, men den lille dialoggruppe har holdt det første møde. Her var temaet skolefravær, som Børne- og Familieudvalget arbejder med.

På mødet blev der udvekslet synspunkter og givet input fra både lærerforening, skolelederforening og forvaltning med henblik på at håndtere udfordringerne omkring skolefravær – noget, der kræver fælles handling.

Strategi for styrket fremmøde sendt i høring
Efter mødet har Børne- og Familieudvalget sendt et forslag til en strategi for styrket fremmøde i skolen i høring på baggrund af de forskellige input. Det er et eksempel på, hvordan “Sammen om skolen i Holstebro” kan være med til at gøre en forskel.

– “Vi har forskellige perspektiver på, hvordan vi skal løse udfordringerne, men vi har – på tværs af forskellige faggrupper, forældre, elever og kommune – en fælles interesse i at skabe de bedst mulige vilkår for at videreudvikle folkeskolen. Dialog er vejen frem til at finde de gode løsninger, og med “Sammen om skolen i Holstebro” har vi taget et stort skridt i den rigtige retning”, siger udvalgsformand Klaus Flæng.

Fra lærerforeningens side er der også tilfredshed med det øgede fokus på, at aktørerne omkring skolen skal løse udfordringerne sammen.

– “Vi sætter pris på muligheden for at have en åben og ærlig dialog med hinanden med respekt for de forskellige fagligheder, der er repræsenteret. Der kan være forskelle i vores udgangspunkt, men vi kommer længst ved at drøfte tingene med hinanden og forsøge at finde de bedst mulige løsninger i fællesskab”, siger Torben Voss, formand for Vestjysk Lærerforening.

Hos skolelederforeningen er holdningen også positiv.

– “Mødet var et godt eksempel på, hvordan vi lytter til hinanden og i samarbejde er med til at udvikle folkeskolen som en vigtig kulturbærende institution båret af kvalitet og medejerskab”, siger Rasmus Højlund Sørensen, formand for skolelederforeningen i Holstebro Kommune.

Det nye samarbejde skal evalueres i 2024 for at sikre, at samarbejdet fortsat møder behovene og forventningerne fra alle involverede parter.

Kilde

Foto: SDL