Potentialet er enormt, når Nordvestjylland bliver centrum for en grøn revolution på energi- og forsyningsområdet. Sådan lyder konklusionen fra et panel af specialister, branchefolk og politikere, som under Sustain Week 2023 i Holstebro har analyseret, hvordan den nye status som hotspot for grøn energi kan udnyttes.

Pressemeddelelse fra erhvervsforum Holstebro:

Holstebro og Nordvestjylland er på kort tid blevet bragt i en position som et kommende hotspot for Power-to-X. Det skyldes, at der er store mængder grøn strøm til stede fra landvind, flere solcelleparker på vej og ikke mindst de kommende havvindmølleparker i Nordsøen.

Idomlund lige vest for Holstebro vil i fremtiden blive et centralt knudepunkt for produktion af grøn energi, og derfor er Energinet netop nu i gang med at udbygge transformerstationen i Idomlund. Samtidig arbejdes der med planerne om at etablere en forbindelse af brintrør til Tyskland og dermed resten af Europa.

Under Sustain Week var en række specialister, fagfolk og beslutningstagere samlet for at drøfte potentialet for det nordvestjyske område. Emnet var bragt ind som case af udviklerselskabet Skovgaard Energy.

Konklusionerne af samtalerne og en række interviews med deltagerne er blevet sammenfattet i en evaluering, som også indeholder en række anbefalinger til, hvad det kræver, hvis potentialet skal udfoldes.

Etableringen af den nødvendige infrastruktur til at transportere brinten ud i verden er en grundforudsætning. Men det er ikke det eneste:

F.eks. skal det kommunikeres klart, hvad virksomhederne og området kan opnå ved at være tæt på Power-to-X-industrien. Der er behov for at udvikle attraktive forretningsmodeller og pakker, der viser, hvad virksomhederne i området kan opnå, så der skabes incitament for engagement. Lykkes det, kan der tiltrækkes nye energitunge industrier som f.eks. produktion af brændstof og kemi.

Det er lederen af Sustain Week, Mads Clemmensen, som har sammenfattet specialisternes input, og han lægger vægt på, at evalueringen indeholder meget relevante anbefalinger til, hvad de lokale aktører, skal gøre:

”Det er et ret gennemgående udsagn, at der skal skabes effektive partnerskaber, hvor myndighederne, lokalsamfundene og virksomhederne for eksempel sænker paraderne og begynder at dele viden med hinanden,” siger Mads Clemmensen.

”Der findes over 600 energitunge, danske virksomheder, og over 10.000 fremstillingsvirksomheder, som blandt andet arbejder med at producere byggematerialer, maskiner, metalvarer, elektronik, plast, fødevarer og kemi. Hvis vi skal tiltrække dem, kræver det, at vi i fællesskab bliver helt skarpe på, hvad det er vi sælger,” forklarer han.

I evalueringen fra Sustain Week bemærkes det også, at forretningsmodeller inden for Power-to-X kan være temmelig komplekse og omfatter partnerskaber med både investorer, energiselskaber, forsknings- og udviklingsinstitutioner eller offentlige aktører. Det er evnen til at omfavne disse, der er afgørende for, at det fulde potentiale kan udbyttes, hedder det i rapporten.

En række store spillere indenfor Tower-to-X er allerede aktive i området. Det glæder f.eks. amerikanske Plug Power, Ørsted, CIP – Copenhagen Infrastructure Partners, Vestas, Topsøe, tyske RWE, japanske Sumitono, Skovgaard Energy og Everfuel.

Kilde

Foto: ABW