20 børn fra 2.-4. klasse er med i projektet “Bevæg dig i Ulfborg”, som har fokus på bevægelsesglæde, trivsel og fællesskab. Nu er projektet halvvejs, og de foreløbige erfaringer er gode.

“Det er rigtig sjovt. Udholdenheden er bedre. Det er lettere at komme væk fra computeren. Og så er det dejligt at have følelsen af at gå til noget sammen med andre.”

Sådan lyder et udpluk af kommentarer fra de deltagende børn, her hvor det toårige projekt “Bevæg dig i Ulfborg” er godt og vel halvvejs. For et år siden var der dog ikke ret mange af børnene, som kendte følelsen af at gå til noget sammen med andre.

Det var nemlig årsagen til, at Holstebro Kommune startede projektet for en gruppe af børn i 2.-4. klasse i Ulfborg, som godt kunne bruge nogle positive oplevelser i forbindelse med det at bruge kroppen og være aktive sammen. Derfor skulle der fokus på bevægelsesglæde, trivsel og fællesskab.

Otte børn deltog i projektet fra starten, men løbende kom flere og flere til og deltog i aktiviteter i multisalen og svømmehallen hver tirsdag i løbet af skoleåret. 18 holdt ved hele vejen, og næsten alle var kommet i gang med fritidsaktiviteter som svømning, gymnastik, karate, badminton, fodbold eller ATV, da det blev tid til at holde sommerferie.

Glade og stolte børn
At børnene er glade og stolte over at være med i projektet, kan bl.a. ses ved, at mange af dem går rundt med en “Bevæg dig i Ulfborg” t-shirt i skolen hele dagen inden træning. På den måde har børnene selv lavet reklame for projektet, og som ét af børnene vil sige til andre, som måske overvejer at være med:

– “Kom bare – det er sjovt at løbe rundt og lege. Og hvis du ikke kan lide at bevæge dig, så lærer du det.”

Projektleder og sundhedsplejerske Lone Kjær Hein har også noteret sig, hvordan børnenes tilgang til det at være aktiv har ændret sig hen over projektets første år.

– “Børnene er blevet mere aktive og meget bedre til at deltage i idræt. En del af børnene går ikke i SFO, men her får de alligevel mulighed for at deltage i et fællesskab og lære elever i andre klasser at kende. Projektet har helt klart gjort en forskel for flere af dem”, siger hun.

Fokus på fritidsaktiviteter og fællesskaber
Nu er projektet godt i gang igen, og i år er der mere fokus på at samarbejde med lokale foreninger, så børnene bliver præsenteret for idræts- og fritidsaktiviteter i deres lokalområde.

– “Gennem projektet kan vi hjælpe børnene og deres forældre med at etablere nogle sunde vaner tidligt i livet. At dyrke regelmæssig motion er vigtigt for deres fysiske sundhed, men det handler også om at opbygge sociale færdigheder og give dem en følelse af tilhørsforhold ved at gå til noget sammen med andre”, siger Lone Kjær Hein.

Børnene kan i forbindelse med projektet få to samtaler med en sundhedsplejerske, hvor der er fokus på bevægelse, kropsglæde og fællesskaber. Derudover er der mulighed for vejledning fra tilbuddet Guide to Move, som støtter børn og unge i at begynde til en fritidsaktivitet.

Fakta om “Bevæg dig i Ulfborg”

  • “Bevæg dig i Ulfborg” er et toårigt udviklingsprojekt, som Børn og Unge og Kultur og Fritid i Holstebro Kommune afprøver lokalt
  • Projektet er forankret i Sundhedsplejen
  • Formålet er at fremme bevægelsesglæde, trivsel og fællesskab blandt børnene
  • Målgruppen er børn i 2.-4. klasse i Ulfborg
  • Det foregår hver tirsdag kl. 14-15 i Vestjydsk Fritidscenter i perioden fra september til slut april

Kilde

Foto: ABW