Ansatte fra Borgerservice i Holstebro og jobcentrets integrationsmedarbejdere samarbejder hver dag om at hjælpe ukrainske fordrevne, der har fået opholdstilladelse i Danmark.

Det starter om morgenen kl. 8.00, inden det store ryk ind med de andre sager begynder. Her er de fremmødte ukrainere klar sammen med integrationsmedarbejderne i ventearealet på rådhuset eller under biblioteket.

Medarbejdere fra Borgerservice henter de nytilkomne, registrerer dem på deres bopælsadresse og udsteder NemId og MitId til dem. Ikke alle ukrainere er trygge ved situationen, så det hele foregår stille og roligt med én person eller familie ad gangen, som følger med ind i Borgerservice.

– “Trods den svære situation i hjemlandet, mærker vi generelt en glæde over, at de er kommet i sikkerhed i Danmark og har fået opholdstilladelse”, siger teamleder i Borgerservice, Lene Bovbjerg Mortensen, og fortsætter:

– Borgerservice har et super godt samarbejde med integrationsmedarbejderne, og vi har bl.a. lavet en aftale om, at de kommer faste dage med ukrainerne. Lige nu er der rigtig mange, så vi har faktisk taget alle morgener i brug.

Hun understreger at det er vigtigt at hjælpe de fleste ukrainere, inden dørene går op for alle de normale ekspeditioner kl. 10.00. Det gør det også nemmere at planlægge dagens arbejde, for der er i øjeblikket meget travlt med at hjælpe borgerne med overgangen til MitId.

Hvis ukrainerne hverken kan forstå engelsk eller tysk, kan det nemt blive en udfordring at lave NemId og MitId til dem. Det kræver at de har en tolk eller en kontaktperson med, som kan oversætte.

– “Det er vigtigt at vi kan forklare dem, hvad det går ud på, ellers kan vi faktisk ikke udstede NemId eller MitId. I disse tilfælde skal de komme igen med en, der kan hjælpe med oversættelsen”, forklarer Lene Bovbjerg Mortensen.

Kommunens integrationsteam har ansat en ukrainsk tolk, som assisterer ved indrejse og forklarer ukrainerne om, hvad de skal. Det er en stor hjælp for alle parter.

Nogle ukrainere kommer hertil med sygdomme som tuberkulose, mæslinger og covid-19. Derfor opfordrer kommunen til, at de bærer mundbind og anvender håndsprit, ligesom medarbejdere kan vælge at gøre det samme.

– Holstebro Kommune har indtil den 17. maj modtaget i alt 227 ukrainere med opholdstilladelse
– 61 % er voksne og 39 % er børn
– 73 % er kvinder/piger og 27 % er mænd/drenge.

Fordrevne ukrainere, der bor i asylcentret på det tidligere sygehus i Holstebro, har ikke opholdstilladelse endnu – og er derfor ikke del af tallene her.

Kilde

Foto: ABW