Nyhed fra Frilandsmuseet Hjerl Hede

Mimme og de andre karakterer spilles af amatørskuespillere, som er rykket ind på frilandsmuseet for at give gæsterne en unik og autentisk oplevelse.

Tilbage i 1800-tallet var rakkerne på heden en torn i øjet for myndighederne. Fortællingen om Rønbjerg-rakkeren Mimme og de andre rakkere – Kræ, Sine Mæster og Jens Kr. Svin – er omdrejningspunktet for spontane skuespil og optrin, som en gruppe amatørskuespillere står bag.

Datidens rakkere, sognefogeden og hans svend bevæger sig rundt i det levende frilandsmuseum, hvor du som gæst aldrig ved, hvad der kommer til at ske:
Sniger rakkerne sig ind i et af husene for at stjæle? Tigger de hos gæsterne? Får sognefogeden og hans svend fat i den gravide rakker, som de vil have ud af sognet, så de ikke skal forsørge hende og barnet? Kommer de op at toppes?

– “Vi er så heldige med, at vi har dygtige teaterfolk, der vil bruge tre uger af deres sommer her hos os. Det gør, at vi kan lægge et ekstra lag på oplevelsen”, siger Kirsten Møberg, der er formidlingskoordinator på frilandsmuseet.

Museet som en levende kulisse
Teatertruppen består af syv amatørskuespillere, som kommer fra Salling og Sevel tæt på Hjerl Hede. Jens Jacobsen fra Lem i Salling er tovholder og en erfaren teatermand og manuskriptforfatter. Han har i mange år været involveret i revyer, friluftsspil og vandreskuespil og vender gang på gang tilbage til Hjerl Hede.

– “Rammerne er fantastiske, og så er det vores opgave som teaterfolk at være med til at fylde de rammer ud”, forklarer Jens Jacobsen. Han tilføjer, at amatørskuepillerne har et godt samspil og samarbejde med de frivillige.

– “Det fungerer godt og er et ekstra pust, at der også er liv mellem de gamle huse, hvor de frivillige jo står for at bringe det hele til live”, siger Jens Jacobsen, der altid har brugt historien som omdrejningspunkt for sine skuespil.

Den rigtige Mimme døde i 1916
Rakkeren Mimme var en kvinde, som levede i Estvad ikke langt fra Hjerl Hede. Hun var en del af den gruppe, der blev kaldt for Rønbjerg-rakkerne. Jens Jacobsen fortæller, at alle rakkerne i Hjerl Hede-skuespillene er spundet på personer, som engang levede i området.

Hvis gæsterne spidser ører, kan de også få en smagsprøve på rakkernes eget sprog: rotvelsk. Rakkerne kaldte et barn for grumling, brændevin hed blankes og en jæger var en grønspæt.

  • Frilandsmuseet Hjerl Hede har åbent kl. 10.00-17.30 hele sommeren.
  • Levendegørelsen foregår kl. 11.00-16.30, hvor amatørskuespillerne også er til stede.
  • Børn og unge op til 18 år kommer altid gratis ind.
  • Besøg frilandsmuseets hjemmeside

Kilde

Foto: ABW