“Hvordan kan vi i fællesskab styrke inddragelsen af børn og unge i Holstebro Kommune?”

Sådan spurgte politikerne i Børne- og Familieudvalget til et dialogmøde i Holstebro tidligere i denne uge. Her var repræsentanter fra 15 forskellige interesseorganisationer og lokale aktører fra børne- og ungeområdet mødt op for at drøfte god børneinddragelse – og hvordan det kan gøres endnu bedre i praksis.

Børnerådet var til stede for at give inspiration og præsentere rådets syv principper for god børneinddragelse. Principperne handler bl.a. om, at børn skal inddrages og anerkendes som eksperter i eget liv, have reel mulighed for indflydelse og have lige muligheder for at blive hørt.

Når det lykkes, er børneinddragelse med til at styrke børns selvværd og demokratiforståelse og give dem mod på – og lyst til – at engagere sig og bidrage. Børneinddragelse er også med til at kvalificere det grundlag, som bl.a. politikerne træffer beslutninger ud fra.

Skal tænkes ind i hverdagen
Efter drøftelser i mindre grupper var der bred enighed om, at det er vigtigt, at børneinddragelse har en politisk forankring og bliver tænkt ind i hverdagen. Det er helt i overensstemmelse med Børne- og Familieudvalgets målsætning for 2023-24 om, at børn og unges perspektiver skal sætte retningen for udvalgets arbejde.

Udvalgsformand Klaus Flæng var derfor godt tilfreds med aftenens forløb, da han samlede op på drøftelser og input.

– “Børn skal inddrages og anerkendes som eksperter i deres eget liv. Børn og unge skal føle sig vigtige, og vi skal tage dem alvorligt. Vi skal give os tid til at lytte, når vi er sammen med børnene, og så skal vi også huske at få alle med. Vi har fået mange input, vi kan tage med ind i det politiske arbejde. Nu skal vi så prøve at skabe en rød tråd ud fra den viden, vi har fået i aften, og så skal den videre ud til vores dagtilbud, skoler, familieområde med videre”, summerede han op.

Opmærksomme på børn og unges stemme
Blandt aftenens deltagere var Lone Merrild Rasmussen fra Kirkens Korshærs Familietilbud, som arbejder med familier i sårbare positioner. Hun fik også et godt udbytte af aftenen.

– “Jeg tager med hjem, at vi skal have øget opmærksomhed på, hvordan vi arbejder med at tage børnenes stemme med ind i vores arbejde. Det er et vigtigt perspektiv at lytte til børnene – og også agere. Det skal vi blive endnu bedre til”, sagde hun.

Mads Martin Rørdam Madsen fik også god inspiration til arbejdet i Holstebros AURA-afdeling – et sted, hvor LGBT+ unge mellem 12 og 18 år kan hænge ud.

– “Jeg er rigtig glad for at være her på AURAs vegne og repræsentere nogle unge, som er lidt uden for normen. Selv om vi involverer de unge rigtig meget og skaber nogle aktiviteter, så skal vi involvere de unge endnu mere – og vi skal sørge for også at høre børn og unges stemme i evalueringerne”, sagde Mads Martin Rørdam Madsen.

Politikerne i Børne- og Familieudvalget vil nu lave en evaluering af dialogmødet på et kommende udvalgsmøde.

Kilde

 

Foto: ABW